PEMBERDAYAAN MASYARAKAT DALAM PEMBUATAN BRIKET UNTUK MENDONGKRAK UMKM DARI LIMBAH KAYU NON MAKANAN

Pengabdian kepada Masyarakat

 Abstract views: 117

Authors

  • Feri Tirtoni Universitas Muhammadiyah Sidoarjo
  • Istiqomah Universitas Muhammadiyah Sidoarjo
  • Bayu Rama Dhani Universitas Muhammadiyah Sidoarjo

DOI:

https://doi.org/10.36456/kanigara.v4i1.6949

Keywords:

limbah kayu, UMKM, Briket arang

Abstract

This research aims to manufacture charcoal briquettes
as an environmentally friendly alternative fuel. This
research utilizes wood waste and citrus recycling.
Aromatherapy briquettes are the latest innovation to
increase the added value of charcoal briquettes which have
been limited as the newest alternative energy.
Aromatherapy briquettes are a mixture of charcoal
powder and lime leaves. This study aims to increase
the selling value of charcoal briquettes, as well as boost
the economy of the people in Candiharjo village. The
method used in this study is observation and interviews
through several stages, starting from design,
and observation of service targets. This research was produced
as a solution to the constraints that existed in the village
of Candiharjo in processing wood waste that had not
pin used properly before. So in the manufacture of
charcoal briquettes is expected to reduce wood waste
and increase the selling value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bazenet, R. A., Hidayat, W., Ridjayanti, S. M., Riniarti, M., Haryanto, A., Banuwa, I. S., &

Hasanudin, U. (2021). Pengaruh Kadar Perekat Terhadap Karakteristik Briket Arang

Limbah Kayu Karet (Hevea brasiliensis Muell. Arg). Jurnal Teknik Pertanian Lampung,

(3), 283-295.

Evawati, D. (2021). Pelatihan Pembuatan Briket Arang dari Hasil Pembakaran Sampah TPST

di Desa Grogol Kecamatan Tulangan Kabupaten Sidoarjo. Soeropati: Journal of

Community Service, 4(1), 64-72.

Firdaus, S. A., Ilham, I. F., Aqidah, L. P., Firdaus, S. A., Astuti, S. A. D., & Buchori, I. (2020).

Strategi UMKM untuk meningkatkan perekonomian selama pandemi COVID-19 pada

saat new normal. OECONOMICUS Journal of Economics, 5(1), 46-62.

Marwanza, I., Azizi, M. A., Nas, C., Patian, S., Dahani, W., & Kurniawati, R. (2021).

Pemanfaatan briket arang tempurung kelapa sebagai bahan bakar alternatif di Desa

Banjar Wangi, Pandeglang, Provinsi Banten. Jurnal AKAL: Abdimas dan Kearifan

Lokal, 2(1).

Nasution, I. A., Batubara, M., & Ginting, K. E. N. (2021). Pemanfaatan Digital Marketing

Dalam Pemasaran Briket Arang Kelurahan Kwala Bekala Kecamatan Medan Johor. JLAS (Journal Liaison Academia and Society), 1(3), 89-96.

Novianti, F., Raden, K., Arisandi, D., Amrullah, M. H., & Pristiansyah, P. (2022, September).

RANCANG BANGUN MESIN PENCETAK BRIKET. In Seminar Nasional Inovasi

Teknologi Terapan (Vol. 2, No. 02, pp. 425-430).

Pebruary, S., Fuad, E. N., Arifin, S., & Musyafa, M. (2018). PENINGKATAN KAPASITAS

PRODUKSI UMKM ARANG KAYU JEPARA. ABDIMAS UNWAHAS, 3(2).

Perayoga, D., Hatami, A., Amrullah, M. H., & Subkhan, S. (2022, September).

PEMANFAATAN KEMBALI SAMPAH TEMPURUNG KELAPA MENJADI BRIKET. In

Seminar Nasional Inovasi Teknologi Terapan (Vol. 2, No. 02, pp. 358-362).

Ridjayanti, S. M., Bazenet, R. A., Hidayat, W., Banuwa, I. S., & Riniarti, M. (2021). Pengaruh

variasi kadar perekat tapioka terhadap karakteristik briket arang limbah kayu sengon

(Falcataria moluccana). Perennial, 17(1), 5-11.

Ridjayanti, S. M., Bazenet, R. A., Hidayat, W., Banuwa, I. S., & Riniarti, M. (2021). Pengaruh variasi kadar perekat tapioka terhadap karakteristik briket arang limbah kayu sengon

(Falcataria moluccana). Perennial, 17(1), 5-11.

Santoso, H., Sudirman, S., & Nurlela, N. (2019). PKM PEMANFAATAN BRIKET

TEMPURUNG KELAPA PADA UMKM DAGANG SATE AYAM DI KELURAHAN

SEBENGKOK KOTA TARAKAN. Jurnal Pengabdian Masyarakat Borneo, 3(2), 47-52.

Sari, N. M., Violet, V., & Nisa, K. (2019). PKM Pembuatan Briket Pengusir Nyamuk dan

Aromaterapi di Desa Mandiangin Barat Kecamatan Karang Intan Kabupaten Banjar

Provinsi Kalimantan Selatan. Jurnal Pengabdian Al-Ikhlas Universitas Islam Kalimantan

Muhammad Arsyad Al Banjary, 5(1).

Tirtoni, F., & Fitriatien, S. R. (2021). Pemberdayaan Masyarakat UMKM Desa Anggaswangi

Melalui Inovasi Pembuatan Kue Pie Susu Jamu Dan Hand Handsanitizer Alami Lidah

Buaya Pada Saat Pandemi Covid 19. Kanigara, 1(2), 115-122.

Utomo, A. (2022). Strategi Penguatan Pemasaran Produk UMKM Rengginang Coret Melalui

Strategi Product Branding dan Digital Marketing. PROSIDING KONFERENSI

NASIONAL PENELITIAN DAN PENGABDIAN UNIVERSITAS BUANA

Published

2024-01-04

Issue

Section

Articles PkM