Design of Temperature and Humidity Control of Oyster Mushroom in Kumbung

 Abstract views: 57

Authors

  • Winarno Fadjar Bastari Universitas PGRI Adi Buana Surabaya
  • Budi Prijo Sembodo Universitas PGRI Adi Buana Surabaya
  • Teddy Septian Wahyudi Universitas PGRI Adi Buana Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.36456/tibuana.5.01.4958.13-19

Keywords:

Mushroom, temperature, humidity, microcontroller

Abstract

Abstrack - Optimal temperature and humidity greatly affect the growth of oyster mushrooms. Cultivation of oyster mushrooms in kumbung is an attempt to control the optimal temperature and humidity for fungal growth. Periodic manual watering was felt to be less effective in controlling temperature and humidity in mushroom kumbung. Current technological developments provide the potential to create automatic control systems to control temperature and humidity in mushroom kumbung. Therefore, in this research, a controller is designed to control temperature and humidity in kumbung mushroom automatically based on a microcontroller. This shows that the control system designed is able to control the temperature and humidity in the mushroom kumbung automatically

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al Hamam , Baihaqqi (2013), Rancang Bangun Sistem Kontrol Dan Monitoring Ruang Budidaya Jamur Tiram Berbasis Multidrop Point Rs485, proyek akhir, PENS, Surabaya, Indonesia.

Ardi Winoto. (2008). Mikrokontroller AVR ATMega 8/32/16/8535 dan Pemrogramannya dengan bahasa C pada WinAVR Penerbit Informatika, Bandung.

Budiawan, F. (2010). Pengaturan Suhu dan Kelembaban pada Miniatur Kumbung untuk Meningkatkan Produktifitas Jamur Tiram. Jurusan Elektro Industri, Politeknik Elektronika Negeri Surabaya, Surabaya.

Emir Nasrullah. (2012). Prototype Alat Pengontrol Dan Monitoring Suhu Serta Kelembaban Pada Ruang Budidaya Ruangn Jamur Tiram Menggunakan Sensor Suhu Berbasis Mikrokontroler Atmega8535 Jakarta.

Djarijah dan Djarijah (2001). Teori Kelembaban Masa Pertumbuhan Pada Jamur.

E.E.C.Ginting, “Alat Sistem Pengendali Suhu dan Kelembaban pada Inkubator Jamur”, Universitas Sumatera Utara, Medan, 2016.

Ginting, dkk (2013). Pentingnya Menjaga Kelembaban Pada Kumbung Tumbuhan Jamur Tiram

H. Nainggolan, M. Yusfi, (2016). Rancang Bangun Sistem Kendali Temperatur dan Kelembaban Relatif pada Ruangan dengan menggunakan Motor DC Berbasis Mikro-kontroler ATMega8535, Jurnal, Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.

Direktorat Budidaya Tanaman Sayuran & Biofarmaka (2010), SOP Budidaya Jamur Tiram, Kementrian Pertanian, Jakarta

Maulana Sy., Erie. (2012). Panen Jamur Tiap Musim.Yogyakarta: Lily Publisher.

Subandi, (2013). Monitoring dan Pengendalian Suhu Menggunakan Media GPRS pada Ponsel GSM, Jurnal Teknologi Technoscientia.

Susilawati dan Raharjo (2010). Menentukan Material Yang Baru Untuk Rumah Jamur/Kumbung Jamur

Widiwurjani dan Guniarti (2010), Karakteristik Pertumbuhan dan Produksi Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus ) Di Dataran Medium oada Media Seresah, LPPM – UPN “Veteran” Jawa Timur.

Widyastuti dan Tjokrokusumo (2008). Aspek Lingkungan Sebagai Faktor Penentu Keberhasilan Budidaya Jamur Tiram (Pleurotus sp).

Wigati dalam Widiwurjani (2010). Rancang Bangun Sistem Kendali Otomatis Temperatur Dan Kelembaban Kumbung Jamur Tiram Berbasis Mikrokontroler

Downloads

Published

2022-01-31

How to Cite

Bastari, W. F. ., Sembodo, B. P., & Wahyudi, T. S. (2022). Design of Temperature and Humidity Control of Oyster Mushroom in Kumbung. Tibuana, 5(01), 13–19. https://doi.org/10.36456/tibuana.5.01.4958.13-19

Issue

Section

Article